Redacted



La nova pel.lícula de Brian de Palma basada en un fet real que va succeir a Sumarra durant la Guerra preventiva d'Irak (preventiva i guerra poden anar juntes en una mateixa frase?). Quan comença aquesta mena de fals documental ja t'avissen que els fets sí que es van donar, però que la manera en què es mostren és una suposició. Sigui com sigui el que va succeir va ser, és i serà una putada es miri des d'on es miri.


La veritat és que Brian de Palma ho ha tingut molt fàcil per "caure bé" a Europa amb aquest film, ja que l'opinió pública europea és en un % molt elevat en contra de la intervenció armada a Irak i així es va demostrar en el seu moment amb les manifestacions convocades. Per tant al ser una crítica a aquest fenòmen bèl.lic, ja tenia una certa simpatia d'entrada. La veritat és que la pel.lícula està molt ben portada, cert és que potser cansa una mica el fet de què sigui càmera en ma, però si no fos així seria poc creïble l'etiqueta de documental. De seguida veus els personatges que et faran ràbia i quins són els que es poden salvar de la crema.



Aquest tractament dels personatges no em sembla del tot just. Estic segur que hi havia gent molt filla de puta i gent bona en aquesta història, però ningú és bo o dolent, la majoria de nosaltres som grisos i aquí crec que no es té en compte. D'altra banda és molt més fàcil arribar a la gent sí els personatges són extrems, generen més empatia o odi.


Sigui com sigui la pel.lícula és força bona. La durada és la correcta per tal de què no es fagi pesada (gran perill en aquest tipus de films). La crítica és dura sobre l'ocupació americana, però encara és més dur veure com tracten els americans als àrabs. En cap moment els nombren de forma no despectiva. L'excusa de la venjança per fer el que van fer no és ni de bon tros una excusa...no és res i crec que això és el que ens vol explicar aquest documental. La humanitat sembla que no sàpiga fer altra cosa que avançar a base de conflictes armats.


L'única cosa que se li pot retreure al film són els últims minuts en què ens mostra fotos reals de la guerra....ja ens ha quedat clar que és una barbaritat, no cal que ens ho restreguis per la cara...(no cal ser Mel Gibson).