FUEYE


Còmic amb sabor argentí. Quan ens parlen de costums argentins sempre vénen al cap la gastronomia, el tango i la seva curiosa forma de parlar el castellà. En aquest còmic es transpiren amb molta força 2 d'aquests tres punts... l'idioma i el tango. És molt curiós llegir un còmic en "argentí", amb les expressions típiques i els accents col.locats on toquen per la fonètica porteña.
El següent punt és el tango i tot el còmic transpira d'això. El tango és tristor i FUEYE t'entristeix. Haig de dir que el tango no m'apassiona però m'ha sorprès molt gratament, com un còmic ha captat l'essència d'aquesta característica argentina i l'ha sabuda transmetre amb dibuixos i text.
Jorge González ens mostra la vida a Buenos Aires d'uns músics. De com es guanyen la vida i de la diferència que hi ha entre la gent normal i els bohemis. És una obra en la que el temps va passant i els personatges es van perdent per centrar-nos en el més jove, Horacio.

Horacio és educat en la música per una dona que estima al seu pare però que no és la seva muller. Ella li ensenya a tocar el piano però el seu amic Vicente és qui li ensenya la vida de músic i li fa prometre que mai deixarà aquest món.
El cómic ens presenta les pors d'un jove músic amb talent que no vol complicacions en la seva vida. Li agrada massa Buenos Aires com per marxar però de totes maneres li és igual. Aquesta indecissió i fins hi tot cobardia es veu en molts moments de la seva vida.
Les il.lustracions són excel.lents, sense cap mena de dubte un reclam magnífic per atreure als lectors. Potser en algunes ocasions hi ha pàgines que sobren ja que tenen "bocetos" que no sé ben bé que pinten enmig de la novel.la i hi ha pàgines amb il.lustracions gegants que tampoc entenc la seva utilitat ni narrativa ni estètica. Sobretot perquè la novel.la gràfica té una magnífica edició en tapa dura i el preu ho reflexa, per tant podrien haver tret algunes planes per abaratir l'obra.

Una gran compra i un magnífic guanyador del premi de novel.la gràfica FNAC-Sins entido.

Com a nota curiosa et pots descarregar la banda sonora del còmic. Aquesta opció ja ha estat utilitzada per altres autors com en el cas de Craig Thompson a "Blankets" i Cortázar a "Rayuela".