UN PROFETA


Pel.lícula francesa amb forta càrrega social. No nomès ens parla de la posició social dels àrabs a la societat francesa si no, que a més a més ens parla del sistema penitenciari del país gal. Jacques Audiard és director i guinoista d'aquesta crua història carcelària. Un jove (Tahar Rahim) de ménys de 19 anys i d'origen àrab entra a la presó per un delicte d'agressió a un policia. La pena és bastant llarga i li esperen uns anys força difícils. L'ambient a les presons no és el millor i si no t'espabiles, deseguida ets carn de canó. Sense voler-ho es veu implicat en un cas assassinat de "saldo de cuenta".
A partir d'aquell moment la seva situació canvia totalment, passa a ser un protegit i ja ningú s'atraveix a tocar-lo. Les coses van canviant al llarg del temps, les oportunitats se li presenten i els bàndols es fan i desfan segons els diners que "untan" als guardies. És un viatge des del moment en què ingresa a la pressó i com surt.
Pel meu gust és un pel llarga, la veritat és que si li treiessin 45 minuts trobo que seria molt més encertada. Un film dur i amb poques concessions a la bondat humana. Sembla que no hi hagi possibilitats de reinserció a la societat un cop entres en el cercle del crim i món penitenciari. Un cop dins, els nostre protagonista s'enreda en nous actes delictius sense (pel que es veu en la pel.lícula) tingui intencions de seguir una vida "normal".
La barreja social francesa surt a la llum al llarg dels esdeveniments explicats en el film. La posició dels àrabs i la divisió interna que pateixen es posa de manifest. Es veu com encara no s'ha arribat a la "llibertat, igualtat i fraternitat" que proclama el país francés als 4 vents. En definitiva una pel.lícula que costa de veure. No per les escenes o per la seva complicada reflexió sobre el que ens vol explicar si no, perquè es fa molt llarga. Té un metratge massa extens però, així hi tot crec que s'ha de veure.