BATMAN: Underground


Nova aventura del justicier de Gotham. Aquesta vegada és una d'aquelles recopilacions en un únic volum que recull tot l'arc argumental i que per tant et fan disfrutar més de la història que no pas quan les has d'anar llegint mes a mes. No vull dir que el còmic de grapa no sigui "eficient", tot el contrari, a més a més és amb el que he estat enganxat tots aquests anys i no m'agradaria gens ni mica que es perdés aquest tipus de publicació, però sí és cert que hi ha històries que en recopilació guanyen ja que la lectura és tota seguida i et pots quedar més amb els detalls. Però be´, al que anàvem.... "BATMAN: Underground".


Se'ns presenta una història en la que apareixen la major part dels "malosos" de l'univers gothamià, de la mateixa que manera que apareixen la majoria del aliats del rat-penat. Potser això li treu ritme a la història ja que el fet de què surtin tants personatges fa que s'hagi de fer una distribució molt acurada de l'espai decicat a cadascú i vulguis o no sempre hi ha algun que queda "marginat". Com deiem és una història que engloba molts personatges i ja se sap, "quién ucha abarca, poco aprieta....".


Intergang, una associació mafiosa que opera sobretot a Metrópolis, decideix incloure la ciutat obscura en el seu territori. Al mateix temps Cobblepot i Whale tenen una lluita aferrissada per veure qui es queda amb el control de la ciutat un cop Máscara Negra l'ha dinyada. Whale intenta reclutar tots els mafiosos de la ciutat i treure del mig totes les màscares, mentre que el "Pingüino" s'enfronta a ell reclutant el pitjor de la ciutat i donant-lis artilugis, sobradament coneguts per nosaltres com l'armadura de Mr. Frío, el sensual vestit de Catwoman, l'armadura de Luthor..... per tant tenim a tres elements criminals lluitant per la sobirania de Gotham... i què hi fa al respecte el nostre enmascarat?


Doncs utilitzant el seu alter ego de Cerillas Malone es veu involucrat en aquesta lluita de poder mentre que el seu equip d'ajudants intenten controlar el tema fins que ell arribi. de nou, per tant, es torna a tractar la relació entre els batnois i el "boss". Començo a estar una mica saturat d'aquesta relació que sempre és la mateixa i que permet molt poc joc entre els personatges. Entenc que Batman ha de ser impecable i que ha de semblar d'acer davant del seu personal, però els rols dels personatges estan tant marcats que poques vegades ens poden sorprendre... almenys en aquest tema.



Pel que fa a la història que ens ocupa, Frank Tieri intenta abarcar massa, pel meu gust. Poder amb menys personatges la història hagués estat més fluida i s'hagués pogut aprofitar millor. Jim Calafiore aporta el grafisme a aquesta història. No puc dir gran cosa, és un dibuix que ni és molt gran ni és nefast, està bé, sense gaires coses a resaltar... de fet en això està bastant en la línia del guió. En definitiva una història que no ens deixarà mal regust de boca, però que probablement tampoc quedarà en el nostre record com algo espectacular i essencial.