Die Welle


Teníem moltíssimes ganes de veure-la. Va ser una de les estrenes del Floridablanca que se'ns va passar així que entomàvem el visionatge del film amb molta espectativa (potser massa.... primer dels problemes). Un dels punts que ens tirava enrera, però, era que estava en castellà i no en versió original, però així i tot les ganes ens van poder (...segon problema). La història està basada en un llibre (escrit per Morton Rhue) del mateix títol que relata un fet verídic, l'experiment que un professor d'un institut de California va fer amb els seus alumnes sobre la possibilitat de què una dictadura s'instaurés en els temps que corren.



Dennis Gansel intenta plasmar en la cinta lo fàcil que pot arribar a ser manipular un grup de gent amb la motivació adequada. Tot comença quan al professor en qüestió se li mana que doni un curs sobre autocràcia a l'institu, com a setmana de projecte dels seus alumnes. En principi se sent decebut ja que ell és un ferbent defensor de les idees d'esquerra i ha viscut durant 5 anys en una casa ocupada i s'ha manifestat en totes les manifestacions que ha pogut. Tot i aquestes credencials no li donen el projecte d'anarquia. Un cop veu que no pot canviar de projecte decideix fer-se càrrec, encara que una mica a desgana. Enlloc de fer una clase típica decideix fer un experiment en el que es veu com els alumnes es van cohessionant com a grup (idea que en principi no ha de ser dolentes si no es porta a extrems). Aquesta idea o experiment no és acceptat per igual entre els alumnes de manera que ja tenim generats els dos bàndols i a partir d'aquí comença a veure's com l'experiment perd control.



Plasmar aquesta història em va semblar una gran idea, però crec que s'ha tractat tot d'una forma molt simple, sense arribar a aprofondir en les motivacions dels diferents personatges per actuar com ho fan. Suposo que el temps és un factor molt limitant i molt més en una pel.lícula que ha de plasmar en la pantalla un llibre. Suposo que en el llibre els personatges estan molt més treballats i es veu aquesta evolució del grup, en la cinta de seguida es fa el grup i de seguida salten les alarmes. Per fer més patent aquest fet, va posant exemples de "separatisme" entre elsa membres del grup i la resta dels companys de l'institut que moltes vegades estan enganxats amb calçador.

falta de temps per poder plasmar una història que crec ha de valer molt la pena de llegir... el que va passar esgarrifa.