LA NARANJA MECÁNICA

Aquesta era una de les assignatures pendents (i encara en tinc d'altres) que havia de desaparèixer de la llista. Stanley Kubrick és un dels grans i per tant se li ha de donar un gran respecte. Aquesta pel.lícula de ben segur que varia molt si la veus ara o en el moment que es va estrenar. El nivell de situacions desagradables és bastant gran però actualment ja hi ha altres pel.lícules que han superat aquest punt. De totes maneres és cert que la pel.lícula és bastant incómode de veure, aquesta estética tant 70era sempre m'ha resultat estranya i destinada a persones que s'han pres un LSD abans.

Kubrick ens explica com un individu de conducte més aviat dubtosa, és agafat per la policia i decideix entrar en el programa experimental que li treurà les ganes de fer el mal. Per aconseguir aquest miracle conductual es passen pel forro qualsevol de les llibertats que volen defensar i al final aconsegueixen que el subjecte tingui atacs de mal estar quan vol fer el mal. Al principi el govern no dubte en penjar-se moltes medalles però desprès un intent de suicidi capgira la truita i intenta tapar al màxim aquest experiment.


Crítica social pura i dura i, defensa flagrant de la llibertat individual. Kubrick sempre s'ha destacat per fer un cinema compromés socialment ("Full Metal Jacket", "2001"....). Però no sempre ha aconseguit despertar en mi una grata sensació. En el cas de la pel.lícula d'avui.... no sé ben bé que pensar. Haig de dir que les espectatives eren molt altes i potser això ha jugat en contra del resultat final. Potser una de les coses que més vull destacar és aquesta estètica que ja em va incomodar nomès començar. Les interpretacions són excel.lents i el vestuari és de matrícula. En definitiva crec que és una pel.lícula essencial per tot el que explica i el que va suposar pel cinema. Tambñe haig de dir que em costa molt poder parlar d'ella amb la prespectiva actual, hauria de poder "traslladar-me" més en aquella época del cine però, més molt difícil.

Fitxa técnica:
Director: Stanley Kubrick

Tràiler: http://www.youtube.com/watch?v=enwnM8vMkws